Voltatok már tájfutáson? Csodálatos élmény, amikor csak jeleket követve indulsz a saját utadon, amelyet választottál. Nekem a közelmúltban volt szerencsém kipróbálni, és rájöttem egy újabb szerelem lépett be az életembe vele. Lenyűgöző látvány volt, ahogyan hosszú kilométereket felfelé küzdve megláttam a csodálatos kilátást a környező hegyekre, a...

A női és férfi erősorrásaink a párkapcsolatban

Létezésünk egyik alapköve már születésünktől fogva a nemiségünk minősége, milyensége. Már gyermekkorunktól kezdve arra tanítanak bennünket, hogyan viselkednek a lányok, és a fiúk. Meghatározott sztereotípiák mentén növünk fel, mely szerepekkel eggyé válunk. Sejtszinten raktározódnak el bizonyos mozdulatok, amelyeket nagyszüleinktől, szüleinktől vettünk át tudattalanul.

Felnőttként ezek a gesztusok otthonossá válnak. A nagyszülőkkel minden nyáron együtt főzött lekvár emléke, vagy hagyománya énünk részévé válik. Nemcsak megtanuljuk lányként megőrizni, elcsomagolni a nyár illatát, ízét télire, hanem a család női erejét is dunsztba tesszük. Több generáció női mintázatát, lenyomatát visszük tovább. Feltehetjük a kérdést magunknak, miért ülünk le minden nyáron újra az évtizedes hagyományokat tűpontossággal ugyanúgy végrehajtva? Talán, amiért a felmenőink is csinálták. Így gondoskodunk. Gondoskodunk, hogy a gyerekeink, a párunk számára, mi legyünk a talaj, az eső, a napsütés és az árnyék.

Több generációt követve a belső mag ugyanaz. Mindegy, hogy milyen évet, 1925-t, 1952-t, vagy 2020-t írunk. Nőként, anyaként, társként létezni ugyanaz. A környezet változott, a motiváció, a működésmódok nem. Az idő változatlansága benne van gesztusainkban, tudatalatti rezdüléseinkben, nőiességünk megélésében. Az évtizedek alatt vajon tényleg változott a családban átadott lenyomatok térképe? Úgy érzem, az apróságok mozaikjából tevődik össze női létezésünk. A nőiesség nemcsak a csípő vonalának ívét, a haj illatát, a kezek gyengédségét jelenti, hanem a belsőből fakadó gondoskodást, az otthon melegének megteremtését. Mindez részben akkor valósulhat meg, ha van olyan férfi, aki mellett nőnek érezzük magunkat, mert valóban látja az értékeinket, és meg is becsül érte. Ha támogat minket az eddig szunnyadó szárnyaink kibontásában. A nőisség nemcsak a szimmetrikus arcvonásokban, kecses alakban mutatkozik. Sőt. Viselhet valaki mindig sminket, lehet ápolt, divatos, mégsem látjuk nőiesnek, mégis hiányzik valami.

Ha a korábbi generációkra gondolunk, és emlékeink padlásán keresgélünk, mindig megtaláljuk az erős női tartást, az intelligenciát, a büszkeséget és az önbizalmat. A párkapcsolatban másik határainak tiszteletben tartását, a szárnypróbálgatásának támogatását, és a nőként való létezés megbecsültségét fedezhetjük fel.

Ahogyan a korábbi generációnak sem volt könnyű nőnek lenni, most sem az. Mindenkinek volt már elakadása, nehéz periódusa, amit tudatos fejlődéssel át lehet lépni. Ennek egy állomása lehet a párkapcsolati mediáció módszereinek alkalmazása. Segíthet megérteni, hogy szükség van ugyanúgy az idő múlásával a nőiesség, a férfiasság megélésére.

Gyakorló mediátorként úgy látom, hogy a hozzánk forduló feleknek önmaguk nőként, férfiként való megélése nehézséget jelent. Egy feleség számolt be róla, hogy a férje nem tekinti őt nőnek, nem szervez vele közös programot, intim kapcsolatuk is megromlott. "Már nem néz engem nőnek, bár én magam sem tudom milyen is vagyok"- nyilatkozta.

Tapasztalatom szerint fontos a feleknek a bennük szunnyadó szükségleteiket, vágyaikat kifejezni, a régen cipelt érzelem-hátizsákból kicsit kipakolni. Magánemberként, és mediátorként is azt gondolom, hogy nőként/férfiként az elismerés, a támogatás megadása könnyedebbé teszi a közös utat.

A mediáció olyan konfliktuskezelési eszköz, mely segít a feleknek jobban megérteni a másikban zajló érzelmeket. Egy párkapcsolatban a nemi szerepekben való bizonytalanság, elhatárolódás bizony okozhat vitákat. Ez ingoványos terület, így a kommunikáció hiányával a félreértések falakat emelnek a párok közé.

A párkapcsolati mediáció során kérdéssekkel segítünk új kapukat nyitni a pároknak. A nemiség (nőiesség/férfiasság) megélésének nehézségében hívogatóak lehetnek a következő kérdések:

  • "Mi lenne, ha képes lennél elengedni, ami gátol téged abban, hogy megéld a nőiességed/ férfiasságod?"
  • "Mitől érzed magad bizonytalannak nőként/ férfiként?"
  • "Hogyan képzeled el magad magabiztos nőként/ férfiként? Mit tudsz tenni azért, hogy ezt elérd?"
  • "Mi az az erőforrás, ami hiányzik belőled / a másikból, hogy a nőisséged/ férfiasságod könnyedén meg tudd élni?"
  • "Mi az az erőforrás, ami megvan benned, de nem használod a nőisséged/ férfiasságod területén?"
  • Mi más lehetséges, hogy magad, a párod új minőségben lásd?"

A kérdések, újabb kérdéseket teremtenek, melyek elvezetnek a választás lehetőségéhez. A te döntésed, hogyan sétálsz végi az úton. Megteheted könnyedén is. A te választásod. Lehetőség mindig van.

Te mit választanál ma?