Hogyan legyen a karácsony tényleg békés?

2021.12.21

A karácsony az év egyik legszebb, ugyanakkor az egyik legnehezebb időszaka. Szeretnénk, ha az ünnep mindenkinek szép és emlékezetes lenne, ha gyerekek és felnőttek egyaránt örülnének, elégedettek lennének. Ezt sokszor úgy éljük meg, hogy rengeteg munkával, és feszültséggel jár, nagyok az elvárások önmagunkkal és családtagjainkkal szemben is, ezért nem ritka hogy ilyenkor következnek be a legnagyobb családi összezördülések is. 

Megvan-e a fa? Miért ilyet vettél? Anyádnak is én vegyek ajándékot? Már négy napja csak sütök, takarítok, és te mit csinálsz?Ugye ismerősök ezek a mondatok!   De mit tehetünk, ha el akarjuk kerülni a veszekedést?

Reális elvárások

Talán a legfontosabb, hogy vizsgáljuk felül saját elvárásainkat. Felejtsük el a filmeket, a reklámokból felénk sugárzott rózsaszín képet a hatalmas, csillogó karácsonyfáról, a ragyogóan megterített és feldíszített ünnepi asztalról, a többfogásos, tökéletes vacsoráról, a fényfüzérekről. Ezeknek a jeleneteknek a beállításán és létrehozásán szakemberek kisebb hadserege dolgozott. Ne gondold, hogy csak akkor lehet szép a karácsony, ha ezt a környezetet meg tudod teremteni.

Ne várd el a család minden tagjától, hogy gyökeresen megváltozzon ezekre a napokra. Természetesen nem kell mindent egyedül csinálnod, de az sem reális elvárás, hogy a családtagok az ünnep előtt egy hetet csak takarítással, csomagolással, főzéssel, vásárlással töltsenek.

Nem az ajándék a legfontosabb

Vannak szülők, akik gyermekeik örömét a lehető legtöbb ajándékkal próbálják garantálni. Azonban ez nyilván nem jó taktika. Egyrészt egy idő után a gyerek belefullad a csomagokba, már nem tud neki örülni az új szerzeményeknek, és unalmassá válik a bontogatás. Másrészt a karácsony és az ünnep legfontosabb üzenete nem az ajándék, hanem valami más, valami ami a Ti családotok értékrendjében, hitében gyökeredzik.

Nagyon hasznos, ha az ünnep és az egész téli szünet időbeosztásáról előre egyeztettek, egymással is, és lehetőleg a gyerekekkel is, hogy legyen egy rendszer a napok során, ami biztonságot ad nekik. Karácsonykor nagy a csábítás, hogy engedd gyermekedet kilépni a megszokott napirendből. Ez egy bizonyos fokig érthető is, de nagyon nehéz megküzdeni egy fáradt, nyűgös, alváshiányos gyerekkel. Éppen ezért azt javaslom, hogy ha kisebb csúszással is, de ragaszkodj a megszokott időben való lefekvéshez, még akkor is, ha a nagyszülők, vagy rokonok mást is mondanak

Nem baj, ha nem tökéletes!

Vond be gyermeked a készülődésbe! Süssetek közösen. Ebben gyermeked aktívan részt tud venni, a nagyobbak pedig önállóan is el tudnak már készíteni egyszerűbb finomságokat. Az ajándékok becsomagolásába is bevonhatod gyermeked, és ha az eredmény nem is lesz olyan mutatós, minta egy lakberendezési magazinból húztad volna elő, Nektek mégis sokkal többet fog jelenteni.

Adj gyermekeidnek olyan feladatot, ami érdekli és leköti őket.

Az önálló ajándékkészítés segítségével is átélheti gyermeked, hogy mit is jelent az ünnep.

Legyenek saját hagyományaitok!

Ne akarj mindenkinek megfelelni! Fogadd el, hogy lesznek, akik nem lesznek elégedettek vele, bármit is csinálsz.

A házastársak különböző környezetből érkeznek, más és más családi hagyomány szerint ünnepeltek. Amikor kialakítjátok a saját családotokat, akkor nem kell és nem is lehet minden korábbi hagyományt folytatni. Nyilván lesz, amit megtartotok, lehetnek különbségek. Emeljetek át dolgokat innen is, onnan is, de szépen kialakul a saját hagyományotok. Lehet, hogy ez az (csak a példa kedvéért) az anyósodnak nem fog tetszeni, de ez nem Te problémád. Ez a Ti karácsonyotok, nem az övé, még akkor sem, ha vendégségbe jön hozzátok. A legfontosabb, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, ezért érdemes úgy alakítani ezeket a napokat, hogy sok idő jusson a játékra, például közös társasozásra, legózásra.

Válás után

.Sokszor nagyon nehéz egy válás után szembenézni a karácsonnyal, ugyanakkor ez egy lehetőség is. Ilyenkor új hagyományokat, az ünneplés új formáit, alakíthatjátok ki.

Próbáljátok meg nem túlterhelni a gyerekeket, elég nehéz lesz így is az ünnep közben átcuccolni a másik szülőhöz.

Nehéz, ugyanakkor fontos hogy ne ébresszetek a gyerekekben bűntudatot amiatt, hogy a másik szülővel is töltenek időt. Inkább próbáljatok meg örömmel készülni erre, például azzal, hogy segítesz gyermekednek ajándékot választani elvált házastársad részére. Általában is próbálj a volt pároddal kapcsolatban pozitív lenni. És legfőképp ne kezdjetek ajándék-versenybe gyermekeitek szeretetéért.


Mindenkinek Békés, Boldog Ünnepeket kívánunk, Orsi és Robi