Úgy terveztük, hogy a kommunikáció fontos legyen!

2019.11.03

A konfliktus az élet és a fejlődés szerves része, tekinthetjük az "élet táncának" is, amelyben mind a saját, mind a partnerünk szükségleteit felfedezhetjük és meghallhatjuk.  Szól az idézet Marshall Rosenbergtől.  Számunkra ez a mediáció mottója is lett. 

A párkapcsolat és az abban rejlő konfliktusok is az élet részét képezik. Ezek vihetik a kapcsolatot előre, de akár romboló hatású is lehet. Az egyensúly megtartása nélkülözhetetlen, hiszen, ha felborul a társunk szükségleteit nem, vagy nem tisztán halljuk meg. Az egyensúly az alapja mindennek

Fontos, hogy önazonosak maradjunk és a másiknak is megadjuk a kellő teret önmaga megtartása érdekében. Az a kérdés fogalmazódott meg bennem már sokszor, hogy két önmagát és egymást nem tisztelő, nem elfogadó ember tud-e harmonikus kapcsolatot működtetni?

Mindenkinek van egy története, amit magával hoz a születésétől kezdve minden egyes kapcsolatba. Ettől ő az, aki. Jön valahonnan a maga szükségleteivel, szeretetnyelvével. Mindenkinek mást jelent a szeretet. Lehet ez a az együtt töltött közös idő, a gesztusok a másik felé, az ajándékozás, a testi érintés, esetleg a másik dicsérete. A saját történetünk határozza meg, befolyásolja a szeretetnyelvünket. Ha figyelünk, és látjuk, tiszteletben tartjuk a társunk szeretetnyelvét a kapcsolati egyensúly megmarad, sőt a nehézségeket is átvészeli. Szárnyal. Táncol.

A kommunikáció felelőssége márpedig a miénk. Legyen az bármelyik csatorna, mellyel az érzéseinket fejezzük ki.

Az egyensúly pedig a kommunikáció mellékutcáiban tévedhet el. 

Támogató, elfogadó légkör. Egymás szükségleteinek tiszteletben tartása, érzéseinek meghallgatása, azok megélése. Nyílt kommunikáció. A végén pedig megkönnyebbülés, megértettség érzése. Ez a mediáció.

A mediáció során a kapcsolati elakadás, vagy válás esetén mediátorként segítjük a feleket, hogy új utakat találjanak önmagukhoz, egymáshoz, és a kilátástalannak tűnő problémák forgatagából kiutat lássanak. Végsősoron nem az a legfontosabb, hogy a saját és a másik érzéseit, szükségleteit megértsük, és elfogadjuk? Hogy nyugvópontra kerüljenek a kérdések? Ebben szeretnénk segíteni hozzánk fordulóknak a mediáció során.